SÄTT DIN FÖRENING PÅ IDROTTSKARTAN

Kriminolog Nina Rung har utformat Idrottsbrevet som innefattar riktlinjer för föreningar att följa för att värna och fostra barnen i kroppslig integritet samt barns rättigheter. I varje klass utsätts flera barn för sexuella övergrepp och därför måste åtgärder vidtas där barn är. För där barn finns – där finns också förövarna. Här kan du som vårdnadshavare och anhörig till barnet göra skillnad i din idrottsförening. Även du som barn kan skicka Idrottsbrevet till din förening.

Vi har förberett ett mejl där du bara behöver skriva in ditt namn. Allt du behöver är mejladress till ordförande/sportchef i föreningen.

Idrottsbrevet och integritetspolicyn bifogas till din ordförande. Ju fler föräldrar från er idrottsförening som kontaktar föreningen i detta ärende, desto större tryck för att Idrottsbrevet ska implementeras. Du har möjlighet att dela brevet på dina sociala medier och även tipsa andra via mejl.

Fyll i mailet nedan och skicka till din idrottsförening

Du måste fylla i en giltig e-mailadress till föreningens ordförande. Saknar du en den, vänd dig till föreningen. Får du inte svar inom kort eller er prick blir orange, så tipsa gärna andra föräldrar att gå in på idrottsbrevet.se

Från:

Till:

Ämne: Sätt vår förening på Idrottskartan

Hej,

Jag är förälder till .

Ett av fem barn i Sverige blir utsatt för ett sexuellt övergrepp. En stor del av dessa övergrepp sker av någon kring barnet och det förekommer även inom idrotten. Jag vill försäkra mig om att ni pratar med både personal och barn om kroppslig integritet. Barn som lär sig om integritet redan i tidig ålder signalerar och kommunicerar tydligare om de är utsatta, oavsett om det är på träningen eller i hemmet. 

Ni är en stor och viktig del av barnens vardag och därför vänder jag mig till er. Kanske har du sett kampanjen Idrottsbrevet och idrottskartan som nyligen lanserats?

Alla idrottsföreningar som jobbar brottsförebyggande mot sexuella övergrepp markeras som en orange prick på Idrottskartan. Kolla gärna på Idrottskartan där många föreningar finns med – dock inte vår. Kanske jobbar ni redan med det här, men finns inte med på kartan? Har ni motsvarande redan befintligt arbete så kan ni skicka det till Treskablinoll och bli orange. Allt är kostnadsfritt, även materialet de förser idrottsföreningarna med. 

Min förhoppning är att inom kort se vår idrottsförening på Idrottskartan och att vi tillsammans gör skillnad för vart femte barn som inte får den barndom de har rätt till – den utan sexuella övergrepp. Jag ser fram emot att höra mer om hur ni arbetar med barns integritet.

Med hopp om att ni tar ställning och agerar.